Enkele aftrekposten waar je niet zo snel aan denkt

Patent revolutionaire motor
11 september 2017
Een zakelijke leaseauto kiezen
11 oktober 2017

Enkele aftrekposten waar je niet zo snel aan denkt

Enkele aftrekposten waar je niet zo snel aan denkt

aftrekposten

Belasting betalen; ook ondernemers ontkomen er niet aan. Net als particulieren betalen ook ondernemers inkomstenbelasting. Het verschil is dat deze wordt berekend over de winst, en niet over het loon.

Je hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over de gehele winst. Eerst mag je van de winst verminderen met verschillende aftrekposten. Over het bedrag dat overblijft, betaal je inkomstenbelasting. Voor ondernemers zijn er verschillende aftrekposten. Welke dat zijn, hangt volledig af van je situatie.

Alle aftrekposten voor ondernemers worden samen de ‘ondernemersaftrek’ genoemd. Enkele voorbeelden hiervan zijn de startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en bijvoorbeeld de oudedagsreserve (mits je de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebt bereikt aan het begin van het kalenderjaar).

Voor welke ondernemers zijn deze aftrekposten

Of je in aanmerking komt voor een van bovenstaande aftrekposten, hangt ervan af of je aan een aantal eisen van de belastingdienst voldoet. Je moet zelfstandig ondernemer zijn, maar ook werkzaam zijn binnen deze onderneming. Tevens geldt er een urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar.

Ontheffing administratieve verplichting

Ben je kleine ondernemer en kom je in een jaar uit op minder dan €1.345 btw dat je moet betalen, dan hoeft je helemaal geen btw te betalen. Als dit bedrag ook een vooruitzicht voor de komende jaren is, dan kun je een ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvragen. Je hoeft dan helemaal geen btw-aangifte meer te doen.

Enkele aftrekposten waar je niet zo snel aan denkt

Uiteraard zijn er aftrekposten die niet zo voor de hand liggen. Heb je bijvoorbeeld een kantoor aan huis en is het een monument, dan kunnen de extra onderhoudskosten een leuke aftrekpost zijn. Informeer dan ook gelijk naar de milieuvriendelijke investeringen die de RVO.nl (Rijksdienst Voor Ondernemers) heeft gekwalificeerd. Wil je een culturele instelling steunen? Dan kan ook dat voordelen opleveren. De belastingdienst heeft hier wel restricties en voorwaarden aan verbonden. Deze vind je terug op hun website.