Bestaand bedrijf overnemen

Bestaand bedrijf overnemen

De laatste jaren zoeken steeds meer bedrijven naar een overnemer: ongeveer 15000 bedrijven worden per jaar te koop aangeboden, een fenomeen dat alleen maar in stijgende lijn zal evolueren. Daarbij kiezen steeds meer mensen, die voor eigen rekening willen gaan werken, ervoor om een bedrijf over te nemen in plaats van een nieuw bedrijf op te starten. Het overnemen van een bedrijf is een ingewikkeld proces en een goede begeleiding bij zowel de juridische als praktische aspecten van dit proces is dan ook onontbeerlijk. Een bedrijf overnemen heeft naast voordelen ook enkele aandachtspunten waar iedereen die een dergelijke stap wil zetten, best rekening mee houdt.De voordelen van een bedrijf overnemen

Bestaand bedrijf overnemenHet eerste voordeel van een bedrijf overnemen is dat – als het gaat om een gezonde, welvarende onderneming – de naambekendheid al heel wat voorsprong geeft: het imago van het bedrijf is namelijk al sterk en moet niet van nul worden opgebouwd. Daarbij is er reeds een uitgebreid klantenbestand aanwezig waardoor er meteen inkomen gegenereerd kan worden, en ook de aanwezigheid van reeds ervaren medewerkers draagt alleen maar bij aan de efficiëntie van het bedrijf.

Aandachtspunten bij het overnemen van een bedrijf

Een bedrijf overnemen is niettemin geen eenvoudige zaak: het is een complex proces waaraan heel wat mogelijke risico’s aan verbonden zijn. Een te hoge overnameprijs, een bemoeilijkte financiering van het bedrijf en onverwachte claims zijn maar enkele voorbeelden van situaties waar u als overnemer geconfronteerd mee kunt worden.

Professionele bijstand bij het overnemen van een bedrijf is dan ook essentieel om de overname zo vlot mogelijk te doen verlopen, de risico’s te minimaliseren en positief van start te kunnen gaan: enkel zo worden de kansen om de winstkansen van uw bedrijf te vergroten en de onderneming zo sterk en duurzaam mogelijk te maken. Neem contact met ons op.