Onderneming overnemen

Onderneming overnemen

Onderneming overnemen

Als u uw zelfstandige activiteiten na jaren hard werk wil stopzetten, of u wil gewoon een andere richting inslaan in uw loopbaan, dan is het een goed idee om uw onderneming te laten overnemen. Bij een onderneming overnemen komt echter heel wat kijken, en het volgende overzicht geeft dan ook wat meer zicht op hoe u best te werk gaat om alles uit uw zaak te halen.

De voorbereiding van de onderneming

De eerste jaren voor de overname is het belangrijk dat er zoveel mogelijk winst gemaakt wordt. Dit betekent immers dat verschillende methodes hogere bedragen zullen opleveren, waardoor u meer voor aandelen zult krijgen.

Maak uzelf misbaar binnen de onderneming

Onderneming overnemenTen tweede is het van belang dat u als zaakvoerder misbaar bent: dit houdt in dat de zaak perfect kan draaien zonder dat u aanwezig bent. De werknemers zullen immers niet zelf dag en nacht willen instaan voor het bedrijf.

Zwarte circuits elimineren

Tenslotte is het elimineren van zwarte circuits belangrijk. Iedere ervaren ondernemer die te maken krijgt met een dergelijke situatie overweegt dit. Zwart betekent fraude (waardoor de fiscus tot wel 7 jaar terug kan gaan) en dat is een risico waarmee de koper van het bedrijf te maken mee kan krijgen, waardoor het wordt afgetrokken van de prijs.

Waarde en prijs

De waarde van een onderneming verschilt meestal van de prijs: de waarde is objectief en heeft betrekking op een berekening door middel van bepaalde technieken. De prijs is louter subjectief en kan heel erg verschillen.

Conclusie

Bij de verkoop van uw onderneming is het dus essentieel de prijs zo hoog mogelijk te houden, en bovenstaande factoren spelen hier een noodzakelijke rol in. Een bedrijf verkopen is hoe dan ook een ingewikkeld proces dat heel wat voorbereiding en professionele begeleiding vereist, met het doel de onderhandelingen én de verkoop zo winstgevend en vlot mogelijk te maken.